RSS   -    Meewerken?
   
 
GP Abu Dhabi
 Een F1 wagen ontwerpen, stap voor stap
In de Formule 1 is niets ouder dan de technologie van gisteren. De teams presenteren niet enkel elk jaar nieuwe wagens, maar ze ontwikkelen ook hun huidige bolides in de loop van het seizoen. Tijdens een Grand Prix als die van San Marino, pas de vierde van het seizoen, worden al vele nieuwe onderdelen gebruikt. “In deze business worden diegene die niet constant nieuwe ideeën implementeren afgestraft,” zegt Gavin Fisher, de hoofdontwerper bij Williams.

Lichter, sneller, beter…
In het begin is er meer dan enkel een idee. Om een nieuwe wagen te bouwen is er een heel scala aan nieuwe ideeën nodig. De specialisten van de verscheidene departementen, en dan vooral diegene van de aërodynamica, het chassis en de motor, voegen al hun meest recente innovaties toe tot een basisconcept wordt bereikt. De eerste uitwisseling van nieuwe ideeën vindt plaats op ongeveer 18 maanden alvorens de nieuwe wagen zijn debuut maakt tijdens een race, en is – omwille van het feit dat de technische reglementen nog steeds zeer vaag zijn op dat tijdstip – eerder een theoretische onderneming. De enige betrouwbare leidraad is dat de wagens in de toekomst altijd lichter, sneller en beter moeten zijn dan de huidige wagens.

In de Formule 1 is er noch geld, noch tijd beschikbaar om een omweg te maken, en ten minste van al tijdens de ontwikkeling. Daarom moeten de onderdelen die reeds hun waarde hebben bewezen in de wagen van vorig jaar heel dikwijls aangepast worden. Dit is nog belangrijker voor de onderdelen die de prestatie niet direct beďnvloeden. Een Formule 1 wagen bestaat uit ongeveer 5000 individuele onderdelen, gaande van een gewone schroef tot complexe elektronische componenten. In de Formule 1 gaat alles er zó snel aan toe dat ongeveer 3500 van deze onderdelen worden gewijzigd tijdens de loop van het seizoen. “De wagen wordt voortdurend veranderd,” vertelt Fisher. “Er is altijd iets dat nog verder verbeterd kan worden.”


Klik op de tekening voor een grotere versie

Wetenschap en emotie
De gecompliceerde puzzel van nieuwe ideeën en uitgeprobeerde en geteste onderdelen wordt door computers stap voor stap samengebracht. De simulaties, gebruikmakend van CAD (Computer Aided Design) werkstations, zijn als het ware de ‘crashtests’ voor nieuwe ideeën. Deze computers, die indrukwekkende prestaties leveren, gebruiken software om driedimensionale modellen van de individuele onderdelen en de volledige wagen te creëren. Andere softwaresystemen, zoals de CFD (Computational Fluid Dynamics) tonen aan hoe het model zich zal gedragen in de windtunnel en hoe de verscheidene omgevingsfactoren de wagen zullen beďnvloeden. Ondanks al deze technologie nemen de ontwerpers nog dikwijls hun potloden bij de hand om schetsen te maken. Een racewagen wordt niet enkel door de logica voortgebracht: ingeving en inzicht spelen ook een rol. Het is 50 percent wetenschap, en 50 percent emotie – alhoewel de dagen van de one-man show aan het tekenbord voorbij zijn, speelt deze vuistregel nog altijd een rol.

Tijdens de ontwikkelingsfase van de nieuwe wagen wordt er een voortdurende vergelijking gemaakt met de gegevens die worden opgenomen tijdens het huidige seizoen. Eens het ontwerp van de onderdelen is afgerond en hun effect op de wagen als een geheel werd getest door de computers, worden de overeenkomstige gegevens ingevoerd in de CAM (Computer-Aided Manufacturing) systemen. Deze maximale-precisie machines fabriceren dan de onderdelen, meestal van hele dure materialen. Voor de metalen onderdelen van het motorblok is een menselijke inspanning bijna volledig overbodig, terwijl onderdelen van koolstof, zoals de monocoque, nog steeds redelijk wat handwerk vereisen. Zelfs in deze vroege fase van het proces zijn de eerste tests van de proefonderdelen in de windtunnel bedoeld om een maximale operationele veiligheid te bieden van de nieuwe ontwikkelingen. Op deze manier wordt de verantwoordelijkheid gelegd bij exacte procedures.

Struikeldraden
Doorheen het jaar voeren de technische departementen van de teams een speciale manier van werken uit. Één deel van het team zorgt voor de huidige wagen, terwijl een ander deel werkt aan verbeteringen voor het huidige seizoen. Het derde deel van het team concentreert zich dan weer op de ontwikkeling van de nieuwe wagen. De middelen moeten heel voorzichtig uitgebalanceerd worden. Er doen zich overal struikeldraden voor: als een team zich te vroeg op de nieuwe wagen begint te concentreren, dan bestaat er het risico om terug te vallen in de resterende races van het huidige seizoen. Als er echter teveel tijd wordt gespendeerd aan de ontwikkeling van de huidige wagen, dan bestaat het risico dat de nieuwe wagen niet competitief genoeg is aan het begin van een nieuw seizoen.Het is meestal het geval dat de uiteindelijke aftelprocedure gestart wordt tussen twee seizoenen in. Als een seizoen gedaan is, dan behoort dat volledig tot het verleden. De volledige productiecapaciteit begint zich vanaf dan enkel en alleen te concentreren op het nieuwe model. Tijdens deze overgangsperiode gebruiken de teams meestal interim of hybride wagens die deels worden uitgerust met de onderdelen van het nog niet afgewerkte nieuwe wagenmodel – deze onderdelen worden natuurlijk nog steeds met de nodige zorg gecamoufleerd omdat ook de andere rivaliserende teams zich op het testcircuit begeven. De nodige testkilometers van een nieuwe wagen die worden afgelegd buiten de windtunnel en de testbanken binnen de fabriek vinden meestal twee maanden voor de start van het seizoen plaats. Het team werkt dan vrijwel 24 uur op 24 om de wagen snel betrouwbaar te maken, en betrouwbaar snel.

En voor de nieuwe wagen nog maar zijn eerste Grand Prix rijdt, werken de specialisten binnen het team reeds aan de wagens voor het volgende seizoen. De cyclus begint opnieuw en het tempo waarop dit wordt uitgevoerd wordt constant verhoogd.

Wist je dat…
… het ontwerpen van een Formule 1 chassis 250 000 uur werk vergt, en de feitelijke constructie een verdere 250 000 uren? Bijvoorbeeld, tijdens de ontwerpfase van de nieuwe FW27 van Williams maakte het team 4500 tekeningen. Een verdere 4000 tekeningen zal gemaakt worden tijdens het seizoen. Voor de F1 wagens produceert Williams ongeveer 200000 onderdelen per jaar.
Jorg Soens

 Zoeken: In:
Williams kiest Sirotkin als tweede rijder, Kubica reserve  
Williams F1 Team heeft na weken van speculatie Sergey Sirotkin aangeduid als tweede rijder voor het seizoen 2018....
Lees meer
Sauber maakt overeenkomst met Alfa Romeo bekend  
Sauber heeft daarnet de grote lijnen van de livery voor de F1-wagen van 2018 bekend gemaakt toen het...
Lees meer
Vettel houdt Ferrari ook op laatste testdag bovenaan  
Sebastian Vettel heeft de lijn van teamgenoot Kimi Raikkonen gisteren ook vandaag doorgetrokken door de snelste tijd te...
Lees meer
Copyright vzw F1-Club - Contact