RSS   -    Meewerken?
   
 
GP Abu Dhabi
 De Sauber supercomputer, CFD op z'n best!
Sauber Petronas heeft zijn offensief op vlak van de aŽrodynamica verder gezet. Pas negen maanden na de lancering van de nieuwe ultramoderne windtunnel, stelde het Zwitserse team ook een nieuwe supercomputer voor aan de internationale mediavertegenwoordigers in het hoofdkwartier te Hinwil. Die supercomputer zal instaan voor de CFD berekening.

"Albert", zoals de machine wordt genoemd, is ťťn van de meest krachtige systemen in de Formule 1 alsook in de automobielindustrie. De supercomputer werd gebouwd door het Zwitserse bedrijf Dalco en heeft een totaal van 530 AMD Opteron processors die geÔnstalleerd zijn in een High-Density Cooling, geleverd door American Power Conversion (APC). De software wordt door Fluent geleverd. Het Sauber team heeft met deze vier bedrijven tevens technologische partnerovereenkomsten gesloten.CFD, de afkorting voor Computational Fluid Dynamics, is in staat om aŽrodynamische onderdelen te analyseren en te ontwerpen, en is een belangrijke aanvulling voor het werk in de windtunnel. "AŽrodynamica won in de voorbije jaren geleidelijk aan prestatie, waardoor het ongeveer drie kwart uitmaakt van de prestatie van een Formule 1 wagen op dit moment," vertelde de teambaas van het Sauber team, Peter Sauber.

Sauber Petronas werkt al jaren met een supercomputer. De groeiende complexiteit van de verwerkingen hebben de vraag naar verwerkende berekeningskracht drastisch doen stijgen. Vanaf nu is de nieuwe supercomputer bijna 30 keer krachtiger dan de vorige die gebruikt werd door Sauber. Deze enorme kracht vermindert de verwerkingstijden aanzienlijk. Op hetzelfde moment laat het ook toe om complexere taken uit te voeren.

Deze capaciteiten worden onderstreept door de technische gegevens: de supercomputer kan een maximale prestatie behalen van 2.3 Tflop/s en is uitgerust met 1 terabyte RAM en 11 terabyte opslagcapaciteit. Om dit duidelijk te maken voor niet-computer expertsÖdit betekent dat de "Albert" in staat is om 2 332 000 000 000 computerbewerkingen per seconde uit te uitvoeren. Om dezelfde soort computerprestatie te behalen, zou de hele populatie van de stad Zurich twee getallen van acht cijfers elke vier seconde moeten vermenigvuldigen tijdens een heel jaar. De machine heeft ongeveer 1 085 440 megabyte fysisch geheugen en een harde schijf van meer dan 10 880 gigabyte.


Computational Fluid Dynamics analyseert o.a. de luchtstroming rond de wagen

Sauber vertrouwde het management van het project toe aan het Zwitserse bedrijf Dalco, dat zich heel flexibel opstelde. Toen het op de kritische beslissing aankwam, de keuze van de processor, was het voor de DALCO specialisten heel duidelijk. Ze kozen de AMD Opteron processors met Direct Connect Architecture. Alles tezamen bevat de nieuwe Sauber supercomputer 530 AMD Opteron processors in een cluster architectuur met dual nodes die geÔnstalleerd zijn in de Direct Connect Architecture, geleverd door American Power Conversion.

De supercomputer bestaat uit tien rekken, elk met een breedte van ťťn meter, een diepte van 1,20 meter en een hoogte van 2,30 meter, wat resulteert in een totale breedte van 10 meter, en een indrukwekkend gewicht van 18 ton. APC zorgde ook voor een niet te onderbreken stroombevoorrading, wat van groot belang is, omdat elke stroompanne het verlies van enorme hoeveelheden gegevens kan veroorzaken.

De software voor de CFD berekeningen wordt geleverd door de Duitse afdeling van het Amerikaanse bedrijf Fluent. "De berekeningsefficiŽntie en de nauwkeurigheid van de Fluent software, gecombineerd met de functionaliteit en de flexibiliteit, laten ons toe om de CFD efficiŽnt te integreren in het ontwikkelingsproces van de aŽrodynamica," vertelde TorbjŲrn Larsson, hoofd van de CFD bij Sauber.De virtueel onbeperkte technische mogelijkheden van de Sauber supercomputer worden gebruikt voor de analyse van alle soorten aŽrodynamicazaken. CFD speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van de voor-, achter- en hulpvleugels. Het is daarnaast ook een vitaal instrument voor de thermische analyse en de ontwikkeling van de remkoeling. Computational Fluid Dynamics gaat niet de strijd aan met het werk in de windtunnel, maar het vervult eerder een complementaire functie. Bijvoorbeeld; tijdens de ontwikkeling van de nieuwe voorvleugel worden ongeveer 100 varianten twee-dimensioneel geŽvalueerd alvorens ongeveer zes voorvleugels in een drie-dimensionele vorm worden geanalyseerd. De meest veelbelovende versies worden daarna gebouwd in een 60% model en getest in de windtunnel. CFD laat dus toe om de faciliteit efficiŽnt te gebruiken.

"Door de bouw van de windtunnel hadden we een nieuw offensief op vlak van de aŽrodynamica gestart,Ē aldus Peter Sauber. ďDe lancering van de supercomputer vertegenwoordigt opnieuw een stap in dezelfde richting. Al deze moeite gaat in dezelfde richting: We willen onze prestatie verbeteren en we trachten tevens de afstand tussen onszelf en de voorliggers te verminderen."
Jorg Soens

 Zoeken: In:
Williams kiest Sirotkin als tweede rijder, Kubica reserve  
Williams F1 Team heeft na weken van speculatie Sergey Sirotkin aangeduid als tweede rijder voor het seizoen 2018....
Lees meer
Sauber maakt overeenkomst met Alfa Romeo bekend  
Sauber heeft daarnet de grote lijnen van de livery voor de F1-wagen van 2018 bekend gemaakt toen het...
Lees meer
Vettel houdt Ferrari ook op laatste testdag bovenaan  
Sebastian Vettel heeft de lijn van teamgenoot Kimi Raikkonen gisteren ook vandaag doorgetrokken door de snelste tijd te...
Lees meer
Copyright vzw F1-Club - Contact