RSS   -    Meewerken?
   
 
GP Abu Dhabi
 Lexicon
ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

• Warm-up
De oefensessie die op de dag van de race tijdens de morgen wordt verreden. Het is bedoeld om de laatste systeemtests uit te voeren aan de wagens. Sinds het 2003 seizoen is de warm-up sessie niet langer bestaande.

• Wereldkampioen
In de Formule 1 worden er twee wereldtitels uitgereikt – de rijders en de constructeurstitel. De rijderstitel bestaat sinds 1950, terwijl de constructeurstitel in 1958 werd geļntroduceerd. Voor de rijders worden alle behaalde punten opgeteld. Als verscheidene rijders dezelfde aantal punten hebben, dan wordt de titel toegewezen aan de rijder met de beste finishplaatsen: het aantal overwinningen, gevolgd door het aantal tweede plaatsen, enz. Bij de constructeurs worden de punten die beide rijders hebben gehaald in elke race opgeteld.

• Wielen
Relatief kleine wielafmetingen van 13 inch (33 cm) zijn gebruikelijk in de Formule 1. Ter vergelijking zijn veel personenwagens voorzien van 18 inch wielen. Dankzij het gebruik van magnesium in de Formule 1 zijn racewielen wel veel lichter.

• Wielkabels
Hele sterke polymeerkabels die de banden met het chassis verbinden. Ze zijn bedoeld om te voorkomen dat de banden van een Formule 1 wagen wegvliegen bij een accident. De kabels moeten een kracht van zes ton kunnen weerstaan.

• Wielspin
Wielspin is evenredig met een tekort aan tractie doordat de achterwielen, waar vermogen wordt overgebracht, doorslippen in plaats van het vermogen goed over te brengen op het asfalt.

• Windtunnel
Een heilige plaats bij elk Formule 1 team, en onontbeerlijk voor de ontwikkeling van een racewagen. In de windtunnel wordt bijna 24 uren op 24 aėrodynamische studies uitgevoerd. Door het gebruik van verscheidene stroomsnelheden kunnen de ingenieurs verschillende wagensnelheden simuleren en kan de test de effecten tonen van nieuwe onderdelen of van het aėrodynamisch gedrag van de wagen in zijn geheel en tijdens racesituaties.

• Winglet
Een bijkomende vleugel op de wagen, gesitueerd juist voor het achterwiel.

• Wishbones
De onderdelen die de wielophanging met het chassis verbinden. De wishbones worden ten opzichte van de lengteas van de wagen op gelijke hoeken geplaatst. Deze draaiende staven, die ook een rol spelen bij het aėrodynamische aspect, zijn vervaardigd uit hele sterke materialen.

 Zoeken: In:
Williams kiest Sirotkin als tweede rijder, Kubica reserve  
Williams F1 Team heeft na weken van speculatie Sergey Sirotkin aangeduid als tweede rijder voor het seizoen 2018....
Lees meer
Sauber maakt overeenkomst met Alfa Romeo bekend  
Sauber heeft daarnet de grote lijnen van de livery voor de F1-wagen van 2018 bekend gemaakt toen het...
Lees meer
Vettel houdt Ferrari ook op laatste testdag bovenaan  
Sebastian Vettel heeft de lijn van teamgenoot Kimi Raikkonen gisteren ook vandaag doorgetrokken door de snelste tijd te...
Lees meer
Copyright vzw F1-Club - Contact