RSS   -    Meewerken?
   
 
GP Abu Dhabi
 Lexicon
ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

• Laminaire stroming
We spreken van laminaire stroming als luchtstroming in lagen is verdeeld. Laminaire stroming wordt turbulent als er onderdelen in de weg zitten die een invloed uitoefenen op de rijwind.

• Launch control
Dit is een elektronisch programma dat een F1-wagen volledig automatisch kan laten vertrekken. Launch control is sinds 2004 verboden.

• Leading edge
Vooral gebruikt in combinatie met een vleugel. De leading edge is de uiterste voorkant van een voor- of achtervleugel.

• Livery
Het individuele kleurschema van de wagen. De livery moet van elk team verschillend zijn, maar de livery van de twee wagens van hetzelfde team moet hoofdzakelijk hetzelfde zijn.

• Logistiek
Voor elke F1 race worden zo’n 120 kratten van verschillende formaten ingepakt aan de hand van een checklist van 20 pagina’s. Deze lijst bevat altijd twee racewagens en één reservewagen, reserve onderdelen en gereedschappen, wielen en uitrusting voor in de pitlane. De bagage bevat ook vijf of zes motoren. Computers en laptops, ongeveer 100 radio’s en gemiddeld 1500 papieren servietten met het teamlogo maken allemaal deel uit van de basisuitrusting van elk team. Alle teams samen hebben zo’n 10.000 individuele stukken bij zich. Dit is wat men begrijpt onder logistiek: een ingewikkelde organisatie.

• Lollipop
Dit is het bordje waar aan de ene kant ‘Brakes On’ staat, en aan de andere kant ‘First Gear’. Zo weet de rijder tijdens een pitstop wanneer hij de wagen in eerste versnelling mag plaatsen en bijna mag vertrekken. Een trend van de laatste paar jaren is een elektronisch systeem met lichten.

• Loopvlak (of tread)
Het gebied van een band dat in aanraking komt met de weg. Bij slicks is dit meestal de volledige breedte; op gegroefde banden is dit beduidend minder.

• Luchtvochtigheid
De luchtvochtigheid toont aan hoeveel waterdamp er zich in de lucht bevindt. De mate van luchtvochtigheid is belangrijk voor het bepalen van het brandstof-lucht mengsel en de aërodynamica. Lucht met een grote vochtigheid is namelijk zwaarder en verhoogt de luchtweerstand.

 Zoeken: In:
Williams kiest Sirotkin als tweede rijder, Kubica reserve  
Williams F1 Team heeft na weken van speculatie Sergey Sirotkin aangeduid als tweede rijder voor het seizoen 2018....
Lees meer
Sauber maakt overeenkomst met Alfa Romeo bekend  
Sauber heeft daarnet de grote lijnen van de livery voor de F1-wagen van 2018 bekend gemaakt toen het...
Lees meer
Vettel houdt Ferrari ook op laatste testdag bovenaan  
Sebastian Vettel heeft de lijn van teamgenoot Kimi Raikkonen gisteren ook vandaag doorgetrokken door de snelste tijd te...
Lees meer
Copyright vzw F1-Club - Contact