RSS   -    Meewerken?
   
 
GP Abu Dhabi
 Lexicon
ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

• Haarspeldbochten
Smalle bochten van 180°. De meest bekende haarspeldbocht is de voormalige Loews hairpin in Monaco, nu bekend als de Grand Hotel hairpin.

• Handschoenen
Net zoals de raceoveralls zijn deze vervaardigd uit Nomex, een vuurbestendig materiaal. Om warmte tijdens een brand binnenin de handschoenen te voorkomen, zijn deze heel strak en goed toegebonden.

• HANS
Het HANS – systeem (Head And Neck Support) werd in 2003 ingevoerd. Het geeft de rijders een bijkomende bescherming van hoofd en nek. Het HANS–systeem bestaat uit een schouderkorset, gemaakt uit koolstof. Dit is verbonden met de veiligheidsgordels en de helm. In geval van een ongeluk is het de bedoeling dat HANS een strekking van de wervelkolom voorkomt. Het zorgt er ook voor dat de rijder zijn hoofd niet kan stoten aan het stuur.

• Helm
Een helm is gemaakt uit koolstof, polyetheen en kevlar. De helm weegt ongeveer 1,3 kg. Het is net zoals de wagens ontworpen in een windtunnel om zo weinig mogelijk luchtweerstand te veroorzaken. Helmen worden onderworpen aan extreme deformatietests. Alleen helmen die getest en goedgekeurd zijn door de FIA, mogen gebruikt worden in de races.

• Herstart
De nieuwe start van een stilgelegde race.

• Hertanken
Enkel benzine, stikstof (voor de banden) en perslucht mag aangevuld worden tijdens de race. Volgens de parc fermé regel mag er geen brandstof aangevuld worden tussen de kwalificatie en de race.

• Hittecyclus
Een band die verwarmd is door gebruik en dan werd afgekoeld door stilstand, heeft één hittecyclus doorstaan. Een hittecylus resulteert in een kleine verharding van de band, wat ervoor kan zorgen dat de band voor een langere periode op een hoger niveau kan presteren.

• Honinggraat
Een binnenvulsel vervaardigd uit aluminium in een honingraatpatroon. Dit specifiek patroon voor het chassis biedt sterkte en starheid voor koolstofvezel en Kevlar en heeft een laag gewicht.

• Hoofdsteun (Head Support)
Dit is de bescherming aan de binnenkant van de cockpit rond het hoofd van de rijder. Het is ontworpen om elke mogelijke impact te absorberen. Zowel de hoofdsteun als de neksteun (van het HANS – systeem) moeten 75 millimeter dik zijn. (Onderdeel B op de bijbehorende afbeelding.)

• Hybridewagen
Een wagenmodel dat overeenstemt met de wagen voor een bepaald seizoen, maar dat reeds vele onderdelen bevat voor de wagen van het daaropvolgende seizoen. Bijvoorbeeld: Een 2005 wagen van BAR dat reeds de achterophanging en de achtervleugel van de BAR wagen voor 2006 bevat.

 Zoeken: In:
Williams kiest Sirotkin als tweede rijder, Kubica reserve  
Williams F1 Team heeft na weken van speculatie Sergey Sirotkin aangeduid als tweede rijder voor het seizoen 2018....
Lees meer
Sauber maakt overeenkomst met Alfa Romeo bekend  
Sauber heeft daarnet de grote lijnen van de livery voor de F1-wagen van 2018 bekend gemaakt toen het...
Lees meer
Vettel houdt Ferrari ook op laatste testdag bovenaan  
Sebastian Vettel heeft de lijn van teamgenoot Kimi Raikkonen gisteren ook vandaag doorgetrokken door de snelste tijd te...
Lees meer
Copyright vzw F1-Club - Contact