RSS   -    Meewerken?
   
 
GP Abu Dhabi
 Lexicon
ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

• F-duct
De F-duct is een systeem ontworpen door McLaren in 2010 en gericht op het verhogen van de topsnelheid. Gezien het reglement beweegbare aerodynamische onderdelen verbiedt, plaatste McLaren vooraan een luchtinlaat die doorheen de cockpit loopt tot helemaal naar de achtervleugel van de wagen. Op het rechte stuk blokkeren de piloten de luchtinlaat naar de achtervleugel met behulp van hun linkerknie, waardoor het drukverschil ervoor zorgt dat de vleugel vlakker komt te liggen. Op die manier wint de wagen zo'n 6 à 7 km/u aan topsnelheid. Omwille van het grote voordeel van een F-duct werd het concept algauw gekopieerd door de andere teams.

• Fabrikant
Alle fabrikanten die willen deelnemen aan de F1 moeten de FIA bewijzen dat ze een chassis van hun racewagens ontworpen en gebouwd hebben. Alle teams moeten ook aantonen dat ze voldoende technische en financiële middelen hebben om in elke race van het seizoen te kunnen deelnemen. Elke fabrikant is verplicht om deel te nemen aan elke race, tenzij uitzonderlijke omstandigheden dit verhinderen.

• Fading
Technische Engelse term waarmee het geleidelijk verlies aan remkracht wordt bedoeld na relatief lang, zwaar gebruik. Dit probleem doet zich minder voor met de moderne koolstofremmen dan de conventionele stalen remmen.

• FIA
De FIA (Fédération Internationale de l’Automobile) bepaalt de technische en race reglementen voor de Formule 1. Hun basis is in Génève gevestigd en hun huidige president is Jean Todt. De FIA is gesticht in 1904.

• Flat spot
Deze term beschrijft een gebied van een band dat zwaar versleten is op een bepaalde plek. Dit kan gebeuren na hevig remmen of tijdens een spin. Een flat spot op de band beïnvloedt de bestuurbaarheid van de wagen, en kan dikwijls zware vibraties teweegbrengen.

• FOA
De FOA (Formula One Administration) is een organisatie dat de economische aspecten (uitzendrechten, prijzengeld, marketing, …) behandelt. Het hoofd van de FOA is Charles Bernard Ecclestone (bijna altijd Bernie Ecclestone genoemd). De FOA is ontstaan uit de FOCA, een vereniging van fabrikanten gesticht in 1971.

• Formatieronde
Een ronde op het circuit die juist voor aanvang van de race wordt gereden. Na die ronde stellen de wagens zich weer op hun voorbehouden startposities, klaar om te de race te starten. De rijders gebruiken deze ronde om hun banden op te warmen, wat verklaart waarom de bolides soms snel van links naar rechts worden gestuurd.

• Formule 1
De term ‘Formule 1’ werd na de Tweede Wereldoorlog ingevoerd. Het was de bedoeling dat de topklasse van de motorsport zo genoemd zou worden. Het eerste F1 kampioenschap vond plaats in 1950 onder leiding van de FIA. De allereerste race in het wereldkampioenschap was de Britse GP op 13 mei 1950.

• Formule 1 Commissie
Deze commissie bestaat uit vertegenwoordigers van de teams, race organisatoren, motorfabrikanten, sponsors, bandenfabrikanten en uiteraard ook de FIA. De commissie bepaalt als veranderingen, voorgesteld door het technische comité van de FIA, zouden moeten worden ingevoerd.

• FOTA
De FOTA (Formula One Teams Association) is de groep van F1-teams gevormd tijdens een meeting in Maranello op 29 juli 2008. Deze organisatie is bedoeld om als teams één spreekbuis te vormen in onderhandelingen met de FIA en de Formula One Group. McLaren-teambaas Martin Whitmarsh staat aan het hoofd van de FOTA.

• Full wets
Eén van de twee beschikbare regenbanden voor de F1-teams. Bij nat weer moeten de wagens speciale banden gebruiken die door hun profiel beter in staat zijn om water op het circuit af te voeren en de grip te optimaliseren. Full wets is de regenband met het grootste profiel.

 Zoeken: In:
Williams kiest Sirotkin als tweede rijder, Kubica reserve  
Williams F1 Team heeft na weken van speculatie Sergey Sirotkin aangeduid als tweede rijder voor het seizoen 2018....
Lees meer
Sauber maakt overeenkomst met Alfa Romeo bekend  
Sauber heeft daarnet de grote lijnen van de livery voor de F1-wagen van 2018 bekend gemaakt toen het...
Lees meer
Vettel houdt Ferrari ook op laatste testdag bovenaan  
Sebastian Vettel heeft de lijn van teamgenoot Kimi Raikkonen gisteren ook vandaag doorgetrokken door de snelste tijd te...
Lees meer
Copyright vzw F1-Club - Contact